Peyzaj Mimarlığı Yolu

Peyzaj Mimarlığı Yolu

Peyzaj mimarının bilgi ve deneyimiyle mesleki otorite haline gelmesi çalıştığı kuruluşu, yaptığı işi yukarıya doğru çeker. Bir peyzaj mimarinin sahip olduğu kalifikasyonlar dolaylı olarak mesleğin bütününe katkıda bulunur ve mesleği yüceltir. Gördüğümüz kadarıyla Ediz Botanik, Sami ve Sinem Ediz’in birikimlerinin toplamı gibi görünüyor. Ediz Botanik’i yakından tanımakta fayda var.

Yakından bakmak…

Yeditepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü'nden 2003 yılında mezun oldular. Mezuniyet sonrası İngiltere'de 6 ay İngiliz Bahçeleri konusunda çalışarak yabancı dil eğitimi aldılar. Sinem Ediz öğretim görevlisi olmayı hedeflerken çalışma hayatına başladı. Böylece her ikisi aynı işte farklı kuruluşlarda çalıştılar. Sami Ediz Dubai, Katar, Azerbaycan, Türkmenistan gibi ülkelerde çalıştı ve danışmanlık yaptı. Peyzaj tasarım-proje hizmeti vermek üzere 2011 yılında firmalarını kurdular. Faaliyete İstanbul Çekmeköy’de bir ofiste başlayan Ediz Botanik biraz da mecburiyetten çizdiği projeleri uygulamaya başladı. Uygulama yaptıkları noktalarda bakım hizmeti talep edilince bakımı da üstlenmek zorunda kaldılar.

Villa ve yalı bahçelerinden sonra...

Peyzaj mimarlığı ve uygulama açısından estetik değeri yüksek bahçe örnekleri üzerine çalışan Ediz Botanik için fidanlığın zorunluluk haline geldiğini anlatan Sami Ediz, "Bahçelerini yaptığımız insanları fidanları seçmek için farklı şehirlere götürmek çok zordu. Bu nedenle fidanlığımızı önce Çekmeköy'de kurduk... Alan yeterli gelmeyince 2021 yılında Beykoz'a taşıdık. Çünkü İstanbul'da stoklu malzeme bulundurmak zorundaydik" diyor. Şimdilik Sinem Ediz tasarım ve proje yoğunluklu fidanlıkla, Sami Ediz ise uygulama operasyonlarını yönetiyor ve dışarıdaki işlerle ilgileniyor. Ediz Botanik bütün peyzajcılara ve fidanlıklara açık... İlgi duyan herkes oradan alışveriş yapabiliyor. Ediz Botanik bölgesindeki peyzaj mimarlarının ve peyzajcıların kaliteli ürün taleplerine cevap vermeyi bir sorumluluk olarak görüyor. Bizim de gördüğümüz kadarıyla ithal ürünlerde talep ve sirkülasyon çok hızlı. Yerli ürünlerde ise aranılan kalite ve çeşitlilikte ürün bulmakta bazı zorluklar olduğunun farkındalar. Örneğin sahil bölgesine tropik bitki gönderiyorlar ve uygulama yapıyorlar. İç mekan bitkileri de oldukça fazla ilgi görüyor.

Ödül Alan Projeler

Örneğin bu sene Fethiye’deki uygulama projeleri Dünya’nın ilk 10 plajı içinde yer alıp ödül kazandı. Bu arada henüz uygulama ve fidanlık hizmeti vermedikleri zamanda Edirne Belediyesi'ne yaptıkları Mimar Sinan Eserleri Parkı projesiyle Edirne‘de en iyi konsept park projesi ödülü almışlar. Ediz Botanik 20 bin metrekarelik fidanlığında yarı mamul ürünleri büyütebiliyor, fidanlığın 900 metrekarelik serası bulunuyor. Yaklaşık 20-25 kişilik bir ekiple çalışıyorlar. Birkaç projeyi aynı anda yürütebilecek hareket kabiliyetleri var. Teknik olarak drenaj, sulama, aydınlatma gibi bütün altyapı sorunlarını kendi içlerinde çözüyorlar. Ediz Botanik birçok mimarın çalışma partneri ve çeşitli kurumlara ve inşaat firmalarına danışmanlık hizmeti vermeyi sürdürüyorlar. Yolunuz Beykoz-Riva'ya düşerse uğramayı ihmal etmeyin.

İlginizi Çekebilir